2009.09.17. 16:03, Mérlegek
MÉRLEG
MÉRLEG
A digitális és precíziós mérlegek tulajdonságai. Van belőlük labormérleg és ékszermérleg.
De most ezt hagyjuk. Leírom a kedvenc receptjeimet inkább:
Göngyölt sajtos csirkemell
Először készítsünk egy kevés lecsót, úgy, hogy 1 fej hámozott, felaprított hagymára dobjunk rá 2 apró kockákra vágott zöldpaprikát, 1 hámozott cukkinit (ha testesebb, a magvait előbb kaparjuk ki), 1 nagyobb paradicsomot. Ha megpárolódott, reszeljünk rá füstölt sajtot és keverjük össze. Ezzel a töltelékkel töltsünk meg 2 filézett, lapjában szeletelt, besózott csirkemellet, göngyöljük fel, mint egy dundi tekercset és sorakoztassuk szorosan egy kiolajozott tepsibe, nehogy szétnyíljanak sütéskor. Forró sütőben kb. 35 perc alatt ropogósra sül.
Rizzsel vagy főtt burgonyával laktató fogás.
Rántott töltött csirkemell
II Az előző módon fölgöngyölt csirkemelleket öltsük össze, és hagyományos módon forgassuk lisztbe, felvert tojásba és morzsába, majd bő, forró olajban rántsuk ki. Ehhez azonban különféle főtt, párolt zöldségek illenek.
Kassai csirkemell
Két nagyobb csirkemellet (kb. 60 deka) úgy csontozzunk ki, hogy a bőrét rajta hagyjuk, és a melleket kétfelé kihajtjuk, jól besózzuk, kissé be is borsozzuk. Míg áll a sóban, addig 15 deka juhtúrót összekeverünk 1 egész és 2 főtt, apróra vágott tojással, 1-1 csokor felaprított újhagymá-val, petrezselyem zölddel. A keveréket a csirkemelleken szépen elosztjuk és a húst a töltelékkel fölgöngyölítve hústűvel, vagy néhány öltéssel összetűzzük. Tűzálló edényt kivajazunk, és a csirkemellhengereket belefektetjük, úgy, hogy a bőre először az aljára kerüljön. Megszórjuk 3 egész babérlevéllel, 5-6 szem szegfűszeggel és 5 közepes, nyersen meghámozott, felkarikázott burgonyával. így toljuk a sütőbe, alufólia alatt és erős lángon sütjük 15 percig. Ekkor kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és a melleket megfordítjuk bőrükkel fölfelé, majd 10 perc alatt ropogósra pirítjuk.
Egytálételként is megállja a helyét.
Répáscsirke-rakottas
Két kisebb filézett csirkemellet (kb. 40 deka) használjunk ehhez a fogáshoz, amit daráljunk le a húsdarálón. Közben 1 kg kb. 8 közepes sárgarépát megtisztítva, de egészben enyhén sós vízben főzzünk puhára. Amíg a répák főnek, addig 1 kisebb fej héjától megfosztott apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon üvegesítsünk meg és jóféle csemege pirospaprikával szórjuk meg, de vigyázzunk, nehogy a paprika odapiruljon, mert keserűvé válik. Ehhez a hagymás szafthoz adjuk hozzá a darált csirkemellet, öntsünk alá egy kevés vizet, fedjük le és pároljuk meg. A főtt, leszűrt sárgarépát karikázzuk fel és sorakoztassuk egy kivajazott tűzálló edénybe. Most szedjük ki a csirke daráiékot és terítsük szét a répakarikákon. Olvasztott vajjal locsoljuk meg kissé, ha van még maradék répánk, fektessük rá, ha nincs érdemes 2 főtt tojást rászeletelni. Újabb vajas locsolás következik, s végül szórjuk meg a rakottast reszelt füstölt sajttal, és a sajt piru-lásáig süssük, úgy 15-20 percig.
Különféle salátákkal kínálhatjuk, de friss kenyérrel is megállja a helyét.
Őszibarackos pácolt csirkemell
Két filézett (kicsontozott, bőrétől megfosztott) csirkemellet (kb. 60 deka) szeletekre vágunk, s a következő páclében tarjuk legalább egy napig: 2 deci tejszínt, 1 kupica konyakot, 1 evőkanál ketchupot összekeverünk, majd sózzuk, 1 késhegynyi fehér borsot szórunk bele. Másnap a csirkeszeleteket lisztben megforgatjuk és 10 deka vajon hirtelen kisütjük, és a páclével fölengedjük. A meghámozott, kimagozott 25 deka őszibarackot (kb. 3-4 közepes szem) felkockázzuk, és a húshoz adjuk. A gyümölccsel együtt tovább pároljuk a húst, egészen addig, míg megpuhul és a leve besűrűsödik.
Ekkor, hogy a különleges ízét még fokozzuk, mazsolás rizzsel tálaljuk.
Töltött mell másképpen
Kisebb, de 4 formás csirkemellet csontozzunk ki és borozzunk le, vágjunk belőle 8 formás vékonyabb szeletet, sóval, majoránnával dörzsöljük be és hagyjuk egy fél órát állni. Ezalatt 1 szál felkarikázott póréhagymát fony-nyasszunk meg 2 evőkanál olajon, s ebbe keverjünk l-l kiskanál csípős Piros Aranyat, őrölt fekete borsot, és egy gerezd zúzott fokhagymát. Erre a hagymás alapra üssünk 3 egész felvert tojást, amit 1 deci tejjel hígítsunk fel. Amikor kisül, a rántottához hasonló finomságúvá osszuk el egyenletesen a csirkemell szeletek felére. Hajtsuk rá a hús másik felét és öltsük össze cérnával, nehogy szétnyíljon valamelyik. Forgassuk lisztbe felvert tojásba és morzsába, majd bő olajban süssük ropogós pirosra.
Almakompóttal egészen különleges.
Szerb csirke
Négy kisebb filézett csirkemellet (60-70 deka) lapjában JK szeletekre vágunk, megsózzuk, borssal bedörzsöljük. Lisztbe megforgatva hirtelen kisütjük és félretesszük. 20 deka felkockázott füstölt szalonnát zsírjára pirítunk, a pörcöt kiemeljük és a zsírban 1 fej megtisztított, kockára vágott vöröshagymát megüvegesítünk. Lényegében lecsót főzünk: 3 közepes fölkarikázott zöldpaprikát, 2 kisebb szem paradicsomot felvágva a hagymára szórunk és megpárolunk, 1 kis kanál ételízesítő porral, 1 csipetnyi sóval ízesítjük, majd 3 szem meghámozott burgonyát is bele vágunk. Amikor mindez megpuhult, a sült csirke szeleteken szétosztjuk, és egy kivajazott tűzálló tálba fektetjük a csirkemell szeleteket. 10 deka reszelt parmezán sajttal gazdagon meghintjük a tetejét, és erre szórjuk rá a megmaradt szalonnapörcöt. Az egészet sütőbe toljuk, és közepes lángon 25 percig fedetlenül sütjük.
Csirkemelltorta
Egyszerű gombás tojást sütünk 20 deka gombából és felvert tojás, só, valamint 1 deci tej keverékéből. Felszúrjuk 2 testesebb (kb. 50 deka) besózott csirkemell bőrét, alányúlunk az ujjunkkal és beletuszkoljuk a rántottát. Olvasztott margarinnal alaposan ecsettel bekenjük a melleket, és ugyancsak margarinnal kikent tepsibe fektetjük. Ha maradna a rántottából, tegyük a mellek üregébe, és hátára fordítva fektessük a sütőbe, vagyis a töltelékkel fölfelé, de még 3 evőkanál olvasztott margarinnal öntsük körül a húst. Borítsuk be hajszálvékony szalonnaszeletekkel - legjobb a sliced bacon erre a célra - a töltelékes húst, és alufóliával fedjük be. Végül 40 percig közepes tűznél süssük meg, az utolsó 5 percnél vegyük le a fóliát, hogy a szalonna ropogós legyen. Rizzsel, salátával tálalhatjuk.
Mérlegek